fbpx

Apakah IUD – Apakah Alat Pencegah Kehamilan?

Alat pencegah kehamilan bermaksud peranti dalam rahim yang diklasifikasikan sebagai kontrasepsi tidak kekal jangka panjang. Ia berfungsi dengan bertindak pada fungsi sperma dan menghalang persenyawaan ovum oleh sperma.

Alat pencegah kehamilan adalah pilihan yang sangat baik untuk wanita yang merancang kawalan kelahiran tidak kekal dan 99% berkesan untuk mencegah kehamilan dan tidak memerlukan wanita mengambil ubat setiap hari, yang menjadikannya lebih baik daripada pil kontrasepsi dan membantu mengurangkan kesilapan manusia yang terlibat dalam penggunaannya.

Proses memasukkan alat pencegah kehamilan boleh dilakukan dalam suasana pejabat dan hanya mengambil masa kira-kira 15 minit. Selepas alat pencegah kehamilan dimasukkan, ia membantu mencegah kehamilan dalam masa 3 hingga 5 tahun, bergantung kepada jenis alat pencegah kehamilan yang anda pilih. Ia juga mudah dikeluarkan.

JENIS ALAT PENCEGAH KEHAMILAN

Terdapat 2 jenis alat pencegah kehamilan yang terdapat di Malaysia:

  • Alat pencegah kehamilan hormon
  • Alat pencegah kehamilan tanpa hormon / tembaga

ALAT PENCEGAH KEHAMILAN HORMON

  • Alat pencegah kehamilan hormon (MIRENA) bertindak dengan mengeluarkan sedikit hormon progesteron ke dalam dinding rahim.
  • Ia boleh digunakan selama 5 tahun.
  • Anda tidak perlu risau tentang faktor hormon, kerana alat pencegah kehamilan hanya melepaskan sejumlah kecil dalam rahim dan jumlah hormon dalam sistem badan anda jauh lebih rendah daripada sekira anda mengambil pil perancang.

ALAT PENCEGAH KEHAMILAN TANPA HORMON / TEMBAGA

  • Alat pencegah kehamilan tembaga mempunyai kepingan kecil tembaga yang dibalut di sekelilingnya dan ianya tanpa hormon buatan.
  • Ia kekal dalam rahim dan berfungsi sehingga 30 bulan. Ia juga boleh digunakan sebagai kontraseptif kecemasan, jika anda mempunyai seks tanpa perlindungan.

Proses memasukkan dan mengeluarkan alat pencegah kehamilan

Pertama, wanita perlu membuat lawatan ke klinik untuk pemeriksaan awal dan perbincangan mengenai jenis alat pencegah kehamilan yang lebih sesuai untuknya.

Proses pemeriksaan awal termasuk pemeriksaan payudara dan pelvis, pap smear, ujian kehamilan dan pemeriksaan jangkitan melalui hubungan seks.

Proses memasukkan alat pencegah kehamilan dilakukan oleh doktor melalui teknik aseptic untuk mengurangkan risiko jangkitan dan hanya memerlukan kira-kira 15 minit untuk prosedur itu selesai.

Selepas alat pencegah kehamilan dimasukkan, terdapat peluang yang sangat kecil bahawa alat pencegah kehamilan boleh tercicir dari tempatnya untuk 3 bulan yang pertama. Pesakit harus memeriksa kehadiran benang untuk 2 kali pertama untuk memastikan bahawa alat pencegah kehamilan masih berada di dalam rahim, atau segera pergi ke klinik untuk pemeriksaan kerana anda tidak dapat mencegah daripada hamil.

Apabila seorang wanita memutuskan bahawa dia mahu hamil, dia dengan mudah dapat mengeluarkan alat pencegah kehamilan dengan prosedur yang mudah dan tidak menyakitkan yang dilakukan oleh doktor.

Alat pencegah kehamilan sebagai kontrasepsi kecemasan

Anda boleh mencegah kehamilan selepas seks tanpa perlindungan dengan memasukkan alat pencegah kehamilan tembaga dalam tempoh 1 minggu dari seks tanpa perlindungan.

Mekanisme tindakan berfungsi dengan cara sama melalui pencegahan persenyawaan ovum.

PERTANYAAN YANG SERING DITANYA

1) Bagaimanakah alat pencegah kehamilan dimasukkan?

Setelah pemeriksaan lengkap dilakukan, termasuk pemeriksaan jangkitan melalui hubungan

seks,proses memasukkan alat pencegah kehamilan dilakukan dengan memperkenalkan

spekulum ke dalam faraj anda, dan menggunakan alat khas yang dimasukkan untuk menolak

alat pencegah kehamilan melalui pangkal rahim dan ke dalam rahim.

2) Adakah proses memasukkan alat pencegah kehamilan menyakitkan?

Kebanyakan wanita tidak merasakan apa-apa semasa proses memasukkan alat pencegah kehamilan. Biasanya rasa sakit hanya dirasakan untuk beberapa minit sahaja. Anda boleh meminta ubat penahan sakit sebelum prosedur.

Anda mungkin berasa sakit selama beberapa jam selepas kemasukan alat pencegah kehamilan, tetapi rasa sakit itu tidak bertahan lama.

3) Bolehkah saya memasukkan alat pencegah kehamilan semasa tempoh kitaran haid saya?

Alat pencegah kehamilan boleh dimasukkan dengan selamat pada setiap titik kitaran haid anda. Semasa haid, lubang pangkal rahim dipercayai lebih luas, menjadikannya lebih mudah untuk mengenalkan alat pencegah kehamilan ke dalam rahim.

4) Berapa lama perlu saya tunggu untuk melakukan hubungan seks, selepas memasukkan alat pencegah kehamilan?

Sebaik sahaja anda mahu, namun anda mungkin mahu menggunakan satu lagi jenis pencegah kehamilan (kondom) sehingga alat pencegah kehamilan mula berfungsi.

Alat pencegah kehamilan tembaga berfungsi sebaik sahaja dimasukkan, di mana seperti alat pencegah kehamilan hormon seperti Mirena berfungsi hanya jika ia dimasukkan dalam 7 hari pertama kitaran haid, jika tidak ianya mula berkesan selepas 7 hari lepas dimasukkan.

5) Apa yang perlu saya perhatikan selepas prosedur alat pencegah kehamilan?

Anda mungkin mempunyai kekejangan perut dan sakit belakang selepas alat pencegah kehamilan dimasukkan tetapi ianya hanya untuk 3-6 bulan pertama.

Anda juga mungkin akan merasakan kitaran haid yang lebih panjang dan kuantiti darah lebih banyak semasa haid selepas alat pencegah kehamilan tembaga dimasukkan.

Wanita dengan alat pencegah kehamilan tidak pernah hamil kerana ianya 99% berkesan. Tetapi jika mereka memilih untuk memasukkan alat pencegah kehamilan, ada risiko jangkitan pelvik yang cepat, dan sekiranya ia berlaku, alat pencegah kehamilan perlu dikeluarkan dengan segera untuk keselamatan wanita.

Jika seorang wanita mendapat jangkitan pelvik (contohnya: chlamydia, gonorrhea) selepas alat pencegah kehamilan dimasukkan, adalah penting bahawa jangkitan itu dirawat secepat mungkin. Sekiranya rawatan berjaya, alat pencegah kehamilan biasanya boleh dibiarkan di rahim.

Kehamilan ektopik (berkembang di luar rahim) boleh mengancam nyawa wanita jika tidak dikenal pasti lebih awal. Alat pencegah kehamilan tidak menyebabkan kehamilan ektopik tetapi jika anda hamil semasa alat pencegah kehamilan digunakan, terdapat kemungkinan besar bahawa kehamilan anda adalah kehamilan ektopik. Jika anda mempunyai tanda-tanda kehamilan, adalah penting untuk mendapatkan ujian kehamilan secepat mungkin.

Proses memasukkan alat pencegah kehamilan juga boleh menyebabkan perforasi rahim, tetapi ianya jarang . Jika ini berlaku,alat pencegah kehamilan akan dikeluarkan, dan biasanya rahim akan mengambil masa untuk sembuh. Sekiranya alat pencegah kehamilan bergerak ke rongga abdomen atau tertanam di dinding rahim selepas perforasi ; maka ia perlu dikeluarkan melalui pembedahan.

Hampir semua wanita boleh memilih untuk memasukkan alat pencegah kehamilan, dengan beberapa pengecualian, seperti wanita yang sudah hamil, mempunyai penyakit radang pelvik, atau mempunyai kanser pangkal rahim / rahim.

Ia adalah mitos umum bahawa alat pencegah kehamilan menyebabkan pengguguran. Alat pencegah kehamilan berfungsi dengan hanya menghalang persenyawaan berlaku.

Wanita yang berbeza mengalami kesan sampingan yang berlainan selepas memasukkan alat pencegah kehamilan, dan kebanyakan perubatan kampung dan ubat-ubatan perubatan boleh membantu. Jika simptom mula menjadi lebih teruk dan mengganggu rutin harian anda, anda boleh memilih untuk mengeluarkan alat pencegah kehamilan.

Mendapatkan alat pencegah kehamilan boleh menjadi sedikit menakutkan kerana kerumunan cerita seram alat pencegah kehamilan di internet. Walau bagaimanapun, ini boleh dielakkan dengan melawat doktor yang berkelayakan untuk menjelaskan dan membimbing anda memilih kaedah kawalan kelahiran yang paling sesuai untuk anda dan gaya hidup anda.

Share on social:

Articles

Related Posts

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »