Apakah Tahap Awal Gejala HIV?

Apa itu ARS HIV?

Acute Retroviral Syndrome HIV (ARS) adalah tindak balas awal tubuh terhadap jangkitan HIV. Gejala HIV akan mengambil masa untuk berlaku, sekurang-kurangnya dua hingga enam minggu, untuk meningkatkan tindak balas imun yang akan mengeluarkan gejala HIV ini.

 

Apakah simptom awal jangkitan HIV?

HIV adalah virus yang menyerang tubuh secara keseluruhan dengan hampir setiap sistem organ terjejas. Keterukan dan gabungan penyakit ini mungkin berbeza dari orang ke orang sekalipun. Senarai yang disingkat ditunjukkan di bawah.

Umum – Demam, berpeluh, Kelesuan, kelenjar limfa bengkak, penurunan berat badan

Kulit – Ruam, bisul, Sakit tekak

Pencernaan – Mual, Cirit-birit, Kehilangan Selera Makan

Neurologi – Sakit kepala

Musculo-Skeletal – Sakit otot, Sakit sendi

Siapa yang mendapat simptom HIV ARS?

Tidak ada kaedah untuk memastikan siapa yang mengalami gejala ARS dan bila mereka mendapatnya. Secara umumnya, didapati bahawa antara 50-90% orang yang dijangkiti HIV mendapat gejala HIV ARS.

Bilakah gejala HIV muncul dan berapa lama ia berlanjutan?

Kebanyakan orang melaporkan simptom awal muncul kira-kira tiga minggu selepas terdedah kepada virus. Gejala boleh berlaku pada bila-bila masa antara dua hingga enam minggu selepas jangkitan. Biasanya, setelah simptom mula, ia akan berlangsung selama dua minggu tetapi terdapat laporan mengenai gejala yang berlanjutan sehingga sepuluh minggu selepas jangkitan.

‘Seperti Demam Panas’ bukan ‘Seperti Selsema’

ARS telah digambarkan sebagai gejala seperti mononukleosis. Ini biasanya mengakibatkan demam tinggi yang berterusan, sakit badan yang mengerikan dan kelesuan mutlak.

Ini tidak sama dengan seseorang yang mempunyai ‘selesema’ yang biasanya ditafsirkan sebagai mempunyai hidung berair, sakit tekak atau batuk ringan.

Ruam ARS HIV

Jika anda terpaksa mencari ruam di badan anda, itu bukan ruam HIV. Ruam HIV adalah ruam merah umum yang sama seperti dengan campak. Ia timbul dua hingga tiga hari selepas demam dan berlangsung sekurang-kurangnya dua minggu. Biasanya berdiameter hingga 1cm dan hampir selalu muncul di bahagian atas dada dan bahu.

Demam HIV ARS

Demam HIV ARS adalah demam tahap tinggi (> 38.5 Celcius) dan dikaitkan dengan keletihan, sakit otot, dan sakit sendi. Ia biasanya berlangsung lebih dari dua minggu tetapi boleh berlangsung lebih lama.

Kelenjar limfa HIV ARS

Pembesaran kelenjar biasanya merupakan tanda jangkitan aktif di dalam badan. Pada individu yang sihat dan kurus, kelenjar biasanya boleh dirasai. Ini tidak menjadi perhatian.

Pembesaran kelenjar HIV ARS biasanya menyakitkan dan berdiameter sekitar 1cm. Ia boleh muncul di leher, pangkal paha dan ketiak.

Penyakit HIV ARS Sakit Tenggorokan dan Mulut

HIV ARS menyebabkan jangkitan tekak yang sangat teruk yang boleh menyebabkan penelanan yang menyakitkan kerana keradangan dengan nanah yang diperhatikan pada Tonsil. Ulser ini biasanya sekitar lima hingga sepuluh milimeter.

Apakah penyakit lain yang mempunyai simptom yang sama dengan HIV ARS (Gejala HIV)?

Sindrom Retroviral Akut HIV boleh meniru banyak keadaan lain kerana sifat awal jangkitan. Penyakit seperti Influenza, mononucleosis berjangkit, Hepatitis A atau B akut, Parvovirus, Cytomegalovirus, Rubella dan jangkitan Toxoplasma mesti diperiksa dan dikecualikan terlebih dahulu.

Kesimpulannya

Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti sama ada anda dijangkiti HIV atau tidak adalah menjalani ujian. Sehingga ujian dijalankan, cuba jangan bimbang tentang gejala HIV anda.

Anda perlu bimbang jika anda memenuhi kriteria berikut:

  • Anda pernah mengalami risiko berisiko tinggi 2 hingga 6 minggu yang lalu
  • Anda demam di atas 38.5⁰C yang tidak akan hilang
  • Anda mempunyai banyak bintik merah kecil yang menutupi wajah, leher dan dada atas
  • Anda mengalami sakit tekak yang teruk dengan bisul di mulut anda
  • Anda telah didiagnosis menghidap STD lain seperti Gonorrhea atau Chlamydia

Ujian HIV Tanpa Nama dan Rawatan HIV terdapat di semua klinik kami.

Hubungi kami hari ini!

Share on social:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Articles

Related Posts

Recent Posts

Health Blog

Does Working Out Increase Testosterone Levels? Working out does increase testosterone (T) levels — but not all

Read More »