fbpx

Kanser Serviks, Pap Smear & Vaksinasi HPV – Apa Yang Perlu Anda Tahu

Pap smear adalah ujian saringan kanser serviks yang disyorkan setiap 3 tahun untuk semua wanita yang aktif secara seksual bermula dari usia 25 tahun.

Ini adalah satu prosedur yang cepat, mudah dan tidak menyakitkan yang boleh dilakukan di klinik dan ia hanya mengambil masa beberapa minit. berus A akan digunakan untuk mengumpul beberapa sel daripada leher rahim (serviks) dan ia akan dihantar ke makmal untuk mengenal pasti sel-sel pra-kanser dan kanser. 

Di Singapura, kanser pangkal rahim adalah penyebab ketiga terbesar kematian kanser di kalangan wanita berusia 15-44 tahun. 

Risiko kanser serviks meningkat dengan: 

  1. Mempunyai ramai pasangan seks 
  2. Jangkitan Human Papillomavirus (HPV) 
  3. Merokok 
  4. Seks tanpa perlindungan 

APAKAH Human Papillomavirus (HPV)? 

Human papillomavirus (HPV) adalah salah satu jangkitan kelamin. Ia boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita. Terdapat 2 jenis HPV – jenis risiko dan berisiko tinggi rendah.

HPV berisiko rendah boleh menyebabkan ketuat genital dalam kedua-dua wanita dan lelaki. Ini adalah ketumbuhan berwarna yang menyerupai daging pada alat kelamin, dan ianya boleh berjangkit. HPV berisiko tinggi memainkan peranan penting dalam peningkatan risiko kanser, seperti kanser serviks, vulva dan vagina pada wanita serta kanser dubur dalam lelaki yang melakukan seks dengan lelaki (MSM).

The American College Obstetrics and Gynacologist (ACOG) menyarankan ujian Pap smear dan ujian HPV DNA (jenis HPV berisiko tinggi) terutamanya bagi wanita berumur 30-65 tahun. Pesakit dinasihatkan untuk mengulangi ujian ini dalam masa 5 tahun jika keputusan pap smear dan HPV DNA adalah negatif. Ini membolehkan pesakit untuk melanjutkan selang pemeriksaan mereka.

Walau bagaimanapun, bagi wanita yang ujian positif untuk jenis HPV berisiko tinggi, ini bermakna  mereka mempunyai risiko yang tinggi dan dengan itu, mungkin memerlukan mereka membuat saringan Pap smear setahun sekali dan bergantung kepada keputusan ujian pap smear, beberapa golongan pesakit mungkin memerlukan rujukan kepada pakar sakit puan untuk menangani penyakit dari peringkat awal. 

Ingat, wanita tidak semestinya mengalami simptom walaupun dengan keputusan pap smear yang tidak normal dan jangkitan HPV. Oleh itu, pengesanan awal dan saringan adalah penting sebagai intervensi awal yang boleh menyelamatkan nyawa. Simptom seperti pendarahan dan kesakitan semasa hubungan seks (pendarahan postcoital), pendarahan antara kitaran haid, pendarahan faraj berat, dan pendarahan selepas menopaus biasanya tanda-tanda lewat kanser serviks. 

BERITA BAIK : KANSER SERVIKS BOLEH DICEGAH MELALUI VAKSINASI. 

Gardasil 9 adalah vaksin yang membantu melindungi daripada Human Papillomavirus (HPV). Kebanyakan orang yang dijangkiti HPV tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda dan disebabkan ini, mereka boleh menjangkiti  virus HPV kepada orang lain melalui aktiviti seksual atau sentuhan kulit. Gardasil 9 memperuntukkan perlindungan terhadap 9 jenis utama HPV, termasuk jenis HPV 6,11,16,18,31,33,45, 52 dan 58 yang menyebabkan 90% daripada ketuat genital dan kanser serviks atau perubahan pra kanser. 

Vaksin tidak merawat  jangkitan HPV. Ia boleh diberikan kepada kedua-dua wanita dan lelaki dari umur 9 sehingga 45 tahun. Dari umur 9-14 tahun, 2 dos dengan jarak 6 bulan adalah disyorkan manakala mereka yang berumur 15 dan seterusnya, 3 dos akan disyorkan mengikut jadual 0, 2 dan 6 bulan. Kesan-kesan sampingan selepas vaksinasi adalah biasanya ringan termasuk sakit, bengkak, lebam pada tapak suntikan dan jarang sekali boleh menyebabkan demam dan loya.

Vaksin HPV mengurangkan risiko anda dengan ketara tetapi ia tidak bermakna risiko anda menjadi sifar. Selepas selesai vaksinasi HPV, semua wanita yang aktif secara seksual dan yang berusia lebih daripada 25 sepatutnya masih menjalani pemeriksaan rutin melalui pap smear.

Jaga diri!

Share on social:

Articles

Related Posts

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »