fbpx

Ketulan & Benjolan

Ketulan dan benjolan di atas permukaan vulva atau faraj adalah satu kebimbangan yang agak biasa pada para wanita. Kadang-kala ia adalah normal, atau disebabkan oleh jangkitan, penyakit kelamin atau kanser.

BERIKUT ADALAH BEBERAPA PUNCA KETULAN DAN BENJOLAN

1) Benjolan tumor yang tidak merbahaya

Punca benjolan tumor yang tidak merbahaya di kawasan kemaluan termasuk papillomatosis vestibular, bintik Fordyce, , peradangan pada akar rambut kemaluan dan folliculitis, pelbagai sista (sista sebum, Bartholin sista). 

Papillomatosis Vestibular

Ini adalah variasi anatomi yang normal. Papillomatosis vestibular muncul sebagai banyak, dalam bentuk simetri, benjolan kecil atau kelihatan sebagai jejari di labia minora dan vestibule (pembukaan faraj). Ini selalunya boleh dikelirukan dengan ketuat dan boleh menjadi punca yang tidak wajar untuk bimbang tetapi ada ciri-ciri yang membantu membezakannya dengan ketuat. Rawatan tidak diperlukan untuk papillomatosis vestibular. Ia tidak berbahaya dan ia BUKAN disebabkan oleh jangkitan dan tidak boleh merebak ke pasangan seks anda.

Bintik Fordyce 

Ini disebabkan oleh kelenjar minyak yang lebih besar dari biasa, yang muncul sebagai bintik- bintik putih atau kuning (1-3mm) di atas labia minora.Ia juga boleh muncul di bahagian-bahagian badan yang lain, misalnya di bibir atau zakar. Ia tidak berbahaya dan tidak sakit dan merupakan sebahagian daripada anatomi normal. Ia juga tidak memerlukan rawatan .

Folliculitis dan Peradangan Akar Rambut

Folliculitis dan peradangan pada akar rambut boleh menyebabkan kebenjolan, terutamanya untuk sesiapa yang bercukur. Peradangan pada akar rambut dan juga folikel rambut, boleh dijangkiti (dikenali sebagai folliculitis) dan menyebabkan benjolan yang merah dan sakit. Biasanya krim topikal sudah memadai untuk rawatan. Kebersihan diri, terutama berkaitan dengan penyingkiran bulu, boleh membantu mengurangkan risiko folliculitis.

Sista

Sista adalah benjolan kecil dan bulat yang boleh dirasai di bawah kulit. Ia mungkin timbul daripada struktur dalam lapisan kulit contohnya sista sebum, atau daripada kelenjar yang terdapat di kawasan kemaluan berhampiran labia minora (kelenjar Bartholin).

Sebum sista

Sebum sista disebabkan oleh kelenjar minyak yang tersumbat. Ia tidak menyebabkan kesakitan kecuali jika dijangkiti. Kebanyakan masa ia boleh dibiarkan tetapi sekiranya berlaku jangkitan atau jika ia menjadi terlalu besar, pembedahan kecil mungkin diperlukan. 

Bartholin Sista

Bartholin sista disebabkan oleh kelenjar Bartholin yang tersekat. Sista Bartholin akan menjadi besar dan infeksi akan berlaku. Ia juga boleh berulang dan memerlukan pembedahan kecil untuk mengeluarkanya.

2) Infeksi dan penyakit kelamin (STD) 

Ketuat 

Ketuat  disebabkan oleh strain tertentu (jenis 6, 11) Virus Human Papilloma (HPV). Ia muncul sebagai ketulan berwarna kulit, kecil dan tidak teratur, atau ketuat besar. Ia juga boleh berlaku secara berasingan atau berkumpulan. Ketuat biasanya muncul di antara 1 minggu ke 8 bulan (purata 3 bulan) dari masa jangkitan. Secara klinikalnya, ketuat boleh berbeza-beza – dalam sesetengah individu, ketuat kemaluan akan hilang secara spontan, manakala yang lain ia tidak ada perubahan atau meningkat dari segi saiz dan nombor. Rawatan ketuat genital tidak membuang jangkitan HPV dan satu-satunya ubat tersedia terhadap ini adalah vaksin HPV. Vaksin HPV melindungi daripada jangkitan yang akan datang pada masa depan tetapi tidak menghilangkan jangkitan yang sedia ada, jadi baik untuk mendapatkan vaksin secepat mungkin sebelum seseorang itu terdedah kepada strain HPV yang lain.

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

Ini adalah jangkitan kulit yang disebabkan oleh virus Molluscum contagiosum yang menyebabkan pelbagai benjolan berwarna putih atau warna kulit, kadang-kadang dengan setitik pusat (“central umbilication”). Ini tidak menyakitkan, tidak gatal dan boleh berlaku bukan sahaja di kawasan alat kelamin tetapi juga di kawasan badan yang lain. Virus ini disebarkan melalui sentuhan kulit atau melalui pakaian dan tuala yang tercemar. Luka-luka ini tidak berbahaya dan biasanya boleh hilang dalam tempoh 6 bulan hingga setahun (kadang-kadang lebih lama). Rawatan yang tersedia untuk menangani masalah ini termasuk ubat-ubatan topikal seperti krim imiquimoid, pembekuan dan electrosurgery (laser).

HERPES

Salah satu peringkat herpes genital adalah lepuh kemaluan yang menyakitkan – benjolan merah yang akhirnya menjadi cecair diisi dan kemudian pecah untuk membentuk ulser. Herpes genital disebabkan oleh Herpes Simplex Virus yang boleh disebarkan melalui rembesan seperti air liur atau cecair genital. Tiada ubat untuk herpes, tetapi ubat-ubatan antiviral diresepkan apabila seseorang mempunyai suar dan luka yang menyakitkan.

3) MALIGNANCY

KANSER VAGINAL

Vulval atau kanser vagina adalah punca jarang berlaku tetapi disebabkan oleh ketulan vagina atau benjolan. Ini mungkin disertai dengan ciri-ciri lain seperti gatal-gatal berterusan, sakit, ulser berterusan, dan pendarahan faraj atau pembuangan yang tidak normal.

MELANOMA

Melanoma faraj (jenis kanser kulit) boleh muncul sebagai benjolan pigmentasi yang mungkin dikaitkan dengan gatal-gatal, pendarahan dan sakit.

Kanser agresif boleh berlaku pada wanita yang lebih tua tetapi mereka boleh menjadi agak tidak spesifik, lebih baik untuk mendapatkan sebarang benjolan / benjolan yang tidak normal di periksa

Jaga diri!

Share on social:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Articles

Related Posts

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »

Sperma yang sihat

Mempunyai sperma yang sihat meningkatkan peluang untuk hamil dan mempunyai bayi yang sihat. Kualiti dan

Read More »