fbpx

Mycoplasma Genitalium dan Wanita

Penghantaran Mycoplasma Genitalium pada wanita

Jangkitan Mycoplasma genitalium adalah penyakit kelamin, Kelazimannya dianggarkan berkisar antara 1 hingga 4 peratus di kalangan lelaki dan 1 hingga 6.4 peratus di kalangan wanita. Ia terbukti dalam kajian bahawa kelaziman di AS diletakkan di antara Chlamydia trachomatis (2.3%) dan gonorrhea (0.4%).

Tahap risiko pemindahan Mycoplasma genitalium pada wanita

(lebih rendah untuk lelaki atau wanita?)

Risiko penularan M. genitalium adalah sama di kalangan lelaki dan wanita. Lelaki dan wanita berkongsi faktor risiko yang sama seperti usia muda (<20 hingga 22 tahun), merokok, hubungan seksual baru-baru ini dan peningkatan bilangan pasangan seksual.

Tanda & gejala untuk wanita

Genitalium jangkitan pada wanita boleh menyebabkan pelbagai keadaan seperti jangkitan serviks dan keradangan pelvic, Walaupun sesetengah wanita dengan jangkitan serviks tidak boleh mengalami gejala, mereka yang mempunyai gejala boleh hadir dengan pelepasan faraj yang tidak normal yang mungkin atau mungkin tidak mempunyai nanah, pendarahan antara haid atau pendarahan selepas hubungan seksual, sakit pada kencing, sakit pada hubungan seksual atau kerengsaan vulvovaginal. Wanita yang mempunyai jangkitan serviks tetapi tidak mempunyai gejala boleh didiagnosis pada masa pemeriksaan fizikal jika doktor melakukan pemeriksaan spekulum dan jika kelembutan dirasakan ketika serviks diperiksa.

Komplikasi dari Mycoplasma genitalium untuk wanita

Genitalium boleh mendaki dari saluran kemaluan bawah ke saluran kemaluan atas selepas penghantaran seksual dan ini boleh membawa kepada keadaan yang disebut penyakit radang pelvic (Pelvic inflammatory disease, PID), Gejala PID mungkin merangkumi kesakitan panggul ringan atau sakit pada abdomen bahagian bawah. Gejala-gejala cervicitis seperti yang dinyatakan sebelum ini juga boleh berlaku serentak dengan sakit perut.

PID mungkin mempunyai komplikasi jangka panjang yang boleh mengakibatkan ketidaksuburan, kehamilan ektopik dan kesakitan panggul kronik.

Ujian makmal dan pilihan rawatan yang sesuai untuk wanita

Terdapat cabaran mengenai ujian Mycoplasma genitalium, ini disebabkan sifat bakteria dan kekurangan ketersediaan kit ujian. M. genitalium sangat lambat berkembang (1-2 bulan) dan juga sukar untuk diasingkan. Cabaran-cabaran ini boleh membawa kepada masalah rawatan dan membangunkan rintangan antibiotik.

Walau bagaimanapun, di sini di Dr Tan & Partners, kami menyediakan ujian untuk Mycoplasma genitalium yang melibatkan pengesanan DNA M. genitalium dan hasilnya boleh didapati dalam masa 7 hingga 10 hari.

Rawatan M. genitalium melibatkan penggunaan antibiotik seperti azithromycin, moxifloxacin dan doxycycline.

Mengulang ujian beberapa minggu selepas rawatan awal (juga dikenali sebagai ujian penyembuhan) adalah penting bagi mereka yang mengalami jangkitan M. genitalium disebabkan peningkatan kadar rintangan antibiotik.

Wanita hamil dengan jangkitan Mycoplasma genitalium – apakah risiko?

Kajian telah menunjukkan peningkatan 2 kali ganda risiko untuk kelahiran prematur dan pengguguran spontan yang berkaitan dengan jangkitan M. genitalium semasa mengandung. Risiko ini lebih besar daripada persatuan dengan jangkitan Trichomonas vaginalis semasa kehamilan. Oleh kerana prevalensi M. genitalium dalam populasi berisiko rendah rendah, ujian terhadap wanita hamil untuk M. genitalium tidak dianjurkan.

Bolehkah seorang ibu meneruskannya kepada anaknya yang belum lahir / anak yang baru dilahirkan?

Terdapat data yang sangat terhad untuk mencadangkan sama ada seorang wanita hamil yang dijangkiti dengan M. genitalium boleh lulus jangkitan kepada bayi yang belum lahir / bayi baru lahir. Satu kajian mendapati seorang ibu yang spesimen vagina positif untuk M. genitalium menyampaikan bayi dengan berat lahir rendah yang mengalami tekanan pernafasan akut. M. genitalium diasingkan daripada rembesan pernafasan bayi tidak lama selepas kelahiran.

disebabkan oleh cabaran dengan mengasingkan bakteria, kemungkinan besar tidak banyak diketahui tentang kesan M. genitalium pada bayi yang lahir dari ibu-ibu dengan jangkitan dan kajian selanjutnya diperlukan untuk mengesahkan ini.

Share on social:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Articles

Related Posts

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »

Sperma yang sihat

Mempunyai sperma yang sihat meningkatkan peluang untuk hamil dan mempunyai bayi yang sihat. Kualiti dan

Read More »