fbpx

Perubahan & Penyakit Prostat

Perubahan-Penyakit-Prostat

Apa itu Kelenjar Prostat?

Prostat adalah kelenjar kecil sebesar kacang walnut yang merupakan bahagian sistem pembiakan lelaki yang berfungsi untuk menghasilkan cecair bagi melindungi dan membekalkan nutrien kepada sperma.

Prostat mengelilingi bahagian uretra yang terletak di antara pangkal zakar dan rektum dan terletak jauh di dalam pangkal paha. Oleh itu, semua air kencing dan air mani yang mengalir melalui uretra akan melalui prostat.

Adakah prostat berubah mengikut usia?

Ya, ia bertambah besar apabila anda semakin tua. Sekiranya prostat menjadi terlalu besar, ia mungkin menekan bahagian uretra dan menyebabkan masalah semasa kencing. 

Ia berlaku pada lelaki seawal usia 30-an yang mengalami masalah kencing yang mungkin memerlukan rawatan perubatan. Bagi sesetengah orang, gejala mungkin tidak akan muncul sehinggalah di kemudian hari.

Penyakit prostat

Risiko masalah prostat meningkat ketika anda bertambah tua. Selain penuaan, jangkitan atau barah juga dapat meningkatkan saiz prostat. Adalah penting bagi anda untuk mengetahui bahawa ada kemungkinan anda mempunyai lebih dari satu masalah prostat seperti: 

1) Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)

2) Prostatitis

Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)

Ini adalah pembesaran kelenjar prostat yang bukan barah. BPH memberi kesan kepada lelaki 50% sebelum usia 50 tahun dan lebih daripada 75% melebihi usia 60. Gejala termasuk:

 1. Kesukaran membuang air kecil,
 2. Dorongan untuk membuang air kecil walaupun pundi kencing kosong (urgensi),
 3. Kerap membuang air kecil, terutamanya pada waktu malam
 4. Aliran air kencing yang lemah atau terputus-putus
 5. Rasa pengosongan pundi kencing tidak lengkap
 6. Air kencing yang keluar secara tiba-tiba tanpa disedari

Prostatitis

Ini adalah keradangan prostat yang mungkin disebabkan oleh jangkitan bakteria atau selainnya. Ia mempengaruhi sekurang-kurangnya separuh daripada semua lelaki pada suatu masa selama hidup mereka. Prostitis juga boleh berlaku pada mana-mana saiz prostat sama ada kecil atau besar dan boleh mempengaruhi lelaki pada mana-mana usia. Anda mesti berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai satu atau lebih gejala ini:

 1. Kekerapan yang tinggi membuang air kecil (keinginan untuk membuang air kecil, walaupun hanya terdapat sedikit air kencing)
 2. Ketidakupayaan untuk membuang air kecil
 3. Sakit semasa membuang air kecil 
 4. Masalah umtuk mula membuang air kecil atau mengekalkan aliran air kencing
 5. Air kencing masih terkeluar walaupun sudah selesai 
 6. Tidak dapat mengosongkan pundi kencing anda sepenuhnya
 7. Darah dalam air kencing
 8. Demam, atau sakit badan
 9. Sakit pada zakar atau skrotum anda
 10. Kehilangan dorongan seks
 11. Ejakulasi / klimaks yang menyakitkan (orgasmalgia)

Diagnosis betul mengenai jenis prostatitis yang tepat adalah kunci untuk mendapatkan rawatan terbaik. Oleh itu, beberapa ujian dapat dilakukan untuk mendapatkan diagnosis yang tepat.

Jenis-jenis Prostatitis

 1. Prostatitis bakteria akut: Gejala akan timbul secara tiba-tiba seperti menggigil, demam dengan darah dalam air kencing yang biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria. Dalam kebanyakan kes, ia dapat disembuhkan dengan antibiotik CIPROFLOXACIN / MOXIFLOXACIN setiap hari selama 2-4 minggu.
 2. Prostatitis bakteria kronik: Jangkitan yang berulang kali dan sukar dirawat dan memerlukan rawatan antibiotik dalam jangka masa yang lebih lama hingga 12 minggu.
 3. Prostatitis kronik atau sindrom kesakitan pelvis kronik: Gangguan ini adalah jenis prostatitis yang paling biasa. Ia boleh berlaku pada usia apa pun dari remaja akhir hingga sudah berusia, dan gejalanya termasuk rasa sakit atau tidak selesa di kawasan pangkal paha atau pundi kencing dan boleh datang dan pergi tanpa amaran.
 4. Radang prostitis tanpa gejala: Anda tidak mengalami gejala dengan keadaan ini. Sekiranya anda mempunyai bentuk prostatitis ini, ujian PSA anda mungkin menunjukkan bilangan yang lebih tinggi daripada biasa. Lelaki dengan keadaan ini biasanya tidak dirawat, tetapi ujian PSA berulang biasanya akan dilakukan sekiranya nombor PSA tinggi.

Kanser prostat

Kanser prostat berlaku apabila sel-sel abnormal di kelenjar prostat tumbuh lebih cepat dan membentuk tumor atau barah. Walau bagaimanapun, kebanyakan kanser prostat tumbuh lebih lambat daripada jenis kanser lain.

Lelaki berisiko lebih tinggi terkena barah prostat jika anda mempunyai sejarah keluarga yang kuat untuk menghidap barah prostat atau payudara, mereka yang memiliki saiz badan yang besar dan kumpulan usia yang lebih tua.

Apakah ujian yang boleh dilakukan untuk mengesahkan jika anda mengalami masalah prostat?

Di klinik, ada beberapa perkara lain yang boleh dilakukan setelah kami mengambil sejarah perubatan dan keluarga anda yang merangkumi:

 1. Pemeriksaan fizikal, termasuk pemeriksaan rektum bagi mengenalpasti saiz prostat anda
 2. Ujian lain: –
 • Ujian air kencing: untuk mencari tanda-tanda jangkitan.
 • Ujian darah: untuk mencari tanda-tanda jangkitan dan tahap PSA serum.
 • Ultrasound: Gambar dapat menunjukkan ukuran dan bentuk prostat anda.

Sekiranya diperlukan, kami akan merujuk anda ke hospital untuk:

 1. Ujian urodinamik: Ujian dapat menunjukkan tanda-tanda urethra anda tersumbat kerana pembesaran prostat.
 2. Cystoscopy: untuk melihat bahagian uretra dan masalah pada pundi kencing.
 3. Biopsi prostat: adalah ujian yang melibatkan pengambilan tisu kecil dari prostat anda untuk dilihat dengan mikroskop.

Pemeriksaan Kanser Prostat

Lelaki yang berusia 50 tahun keatas adalah golongan yang paling berisiko mendapat barah prostat. Sebilangan besar kes barah prostat di Malaysia ditemui selepas usia 65 tahun . 60% daripada semua kes ini telah dikesan pada peringkat akhir (Tahap 3 & 4).

Oleh itu, pengesanan awal kanser prostat adalah kunci kepada keberkesanan rawatan. Terdapat satu ujian yang khusus untuk masalah prostat dan barah prostat yang disebut ujian serum prostate screening antigen (PSA).

Ujian PSA serum

Pada lelaki yang melaporkan gejala prostat, ujian PSA dan pemeriksaan rektum digital dapat membantu menentukan masalah prostat. Paras darah PSA sering meningkat pada lelaki dengan barah prostat. Ujian PSA juga dapat digunakan untuk melihat apakah barah itu masih aktif pada lelaki yang telah dirawat kerana barah prostat. Walau bagaimanapun, ujian PSA setiap tahun pada lelaki tanpa gejala pada amnya tidak digalakkan.

UJIAN PSA Bebas (Free PSA)

Ujian PSA bebas digunakan untuk lelaki yang mempunyai tahap PSA yang lebih tinggi. Ujian PSA serum standard mengukur jumlah PSA, yang merangkumi PSA yang melekat pada protein lain dan PSA yang bebas dalam darah. Ujian PSA bebas ini mengukur PSA bebas sahaja. Peratusan PSA bebas dapat membantu menentukan keadaan prostat tertentu. PSA bebas dikaitkan dengan keadaan Benign Prostatic Hyperplasia sedangkan PSA yang melekat pada protein dikaitkan dengan barah.

 1. Sekiranya jumlah PSA tinggi dan PSA bebas juga tinggi (peratusan tinggi PSA percuma), ini menunjukkan BPH daripada barah.
 2. Sekiranya jumlah PSA tinggi tetapi PSA bebas rendah (peratusan PSA bebas yang lebih rendah), kemungkinan besar barah. Lebih banyak ujian akan diperlukan seperti biopsi.

Apakah pilihan rawatan untuk masalah prostat?

Rawatan bergantung pada jenis masalah prostat yang anda ada.

 1. Prostatitis
 1. Prostatitis kronik. Mandi menggunakan air yang hangat, senaman, dan terapi fizikal dapat membantu mengurangkan gejala. Ubat yang disebut alpha-blocker seperti Tamsulosin atau Silodosin boleh digunakan untuk merehatkan otot-otot di prostat anda dan bahagian pundi kencing anda seterusnya mengurangkan kesakitan, ketidakselesaan, dan keradangan. Selain itu, terapi gelombang elektrik (ESWT) juga dapat membantu dalam rawatan prostatitis kronik.
 2. Prostatitis bakteria. Sekiranya anda mempunyai prostatitis bakteria, anda memerlukan antibiotik, ubat yang membunuh bakteria seperti MOXIFLOXACIN atau CIPROFLOXACIN selama 2-4 minggu. Selain itu, anda juga disaran untuk minum lebih banyak cecair untuk membantu membersihkan bakteria.
 1. Benign Prostatic Hyperplasia
 1. Penantian secara berjaga (watchful waiting): Sekiranya gejala anda tidak mengganggu anda, anda boleh memilih untuk tidak melakukan apa-apa rawatan termasuk mengambil ubat atau pembedahan. Walau bagaimanapun, tindak lanjut tetap diperlukan untuk memastikan keadaan anda tidak bertambah buruk.
 2. Perubahan gaya hidup: Gejala anda mungkin bertambah baik jika anda
 • Minum air dengan kurang sebelum sebelum tidur
 • Elakkan atau kurangkan pengambilan kafein atau alcohol
 • Gaya hidup sihat
 1. Ubat-ubatan: Kami mungkin memberikan anda ubat seperti finasteride (Proscar). Ubat ini dapat menghentikan pembesaran prostat pada lelaki. Tadalafil (Cialis) juga dapat membantu melonggarkan otot prostat dan pundi kencing anda. Selain itu, Alpha Blocker seperti Tamsulosin mungkin ditambahkan dalam beberapa kes untuk memperbaiki gejala anda.
 2. Pembedahan: Dalam beberapa kes, kami mungkin mengesyorkan membuang prostat anda dan ini mesti dilakukan di hospital. 

Share on social:

Articles

Related Posts

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »