fbpx

Soalan Lazim Mengenai PEP (Rawatan Pencegahan Selepas Terdedah Kepada HIV)

Soalan Lazim Mengenai PEP (Rawatan Pencegahan Selepas Terdedah Kepada HIV)

Apa itu PEP?

PEP ialah ubat antiretroviral (ART) yang diambil dalam dalam masa 72 jam setelah disyaki terdedah kepada HIV. PEP adalah gabungan pil yang perlu diambil selama 1 bulan.

Berapakah Keberkesanan PEP?

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa PEP dapat mencegah sekitar 90% bagi orang yang terdedah daripada dijangkiti HIV jika diambil dengan tepat seperti yang diarahkan.

Apakah ubat asli untuk PEP? Adakah terdapat perbezaan dengan ubat generik?

Truvada adalah ubat HIV asli dan dianggap sebagai ubat “tulang belakang”. Itu bermakna ia adalah salah satu ubat berdasarkan rancangan rawatan HIV. Truvada digunakan dalam kombinasi dengan ubat HIV lain seperti Isentress atau Tivicay sebagai PEP. Tambahan pula, Truvada adalah satu-satunya ubat yang diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) untuk penggunaan PrEP sejak 2012.

Truvada mempunyai rakan generiknya yang lain seperti Tenof-Em atau Tenvir-EM. Jadi, adakah perbezaannya?

Ubat generik, secara amnya, harus berfungsi dengan cara yang sama dan memberikan manfaat klinikal yang sama dengan versi asalnya. Namun, diingatkan bahawa satu-satunya kajian mengenai keberkesanan untuk mencegah HIV, dan kesan sampingannya, hanya dilakukan pada ubat asli (Truvada) dan bukan pada ubat generik.

Bolehkah anda mengambil PEP setiap kali melakukan hubungan seks tanpa perlindungan?

 Tidak. PEP hanya boleh digunakan dalam keadaan kecemasan. Oleh itu, ini bukan pilihan yang tepat bagi orang yang sering terdedah kepada HIV dan bukan bertujuan untuk menggantikan penggunaan kaedah pencegahan HIV yang lain secara berterusan. 

Oleh itu, jika anda terus melakukan hubungan seks dengan cara yang tidak selamat, doktor anda biasanya akan mencadangkan beberapa langkah lain supayaanda tidak akan memerlukan PEP berulang kali. 

Contohnya, jika anda sering melakukan hubungan seks dengan pasangan yang positif HIV, anda disarankan untuk mengambil kaedah pencegahan HIV yang lebih selamat, seperti profilaksis pra-pendedahan (PrEP) dan menggunakan kondom setiap kali anda melakukan hubungan seks.

Apakah perbezaan antara PreP dan PEP?

Seperti yang disebutkan sebelum ini, PEP digunakan setelah seseorang terdedah kepada risiko tinggi terkena jangkitan virus HIV yang mesti dimulakan dalam masa 72jam dan PEP perlu diambil selama sebulan.

PrEP (profilaksis pra-pendedahan), sebaliknya, adalah kaedah pencegahan yang digunakan bagi mereka yang melakukan tingkah laku berisiko tinggi secara berterusan. Terdapat dua cara pengambilan PrEP iaitu:-

 1. PrEP adalah dos ubat sekali sehari. Cara ini dapat mencapai kesan perlindungannya setelah sekurang-kurangnya selepas 7 hari penggunaan harian. PrEP boleh diambil selama anda berisiko dijangkiti HIV. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa PrEP dapat diambil hingga 5 tahun tanpa kesan kesihatan yang signifikan. 
 2. PrEP juga boleh diambil secara 2-1-1 (2-24 jam sebelum hubungan seks, satu pil 24 jam selepas dos awal, dan satu pil terakhir 24 jam kemudian). 

Kedua-dua cara tersebut mengikut kajian dapat mengurangkan risiko mendapat HIV dari hubungan seks sekitar 99%.

Baca lebih lanjut mengenai PrEP di sini.

Sekiranya anda menggunakan PEP, adakah itu membuat anda kebal terhadap HIV semasa anda menghidapnya atau setelah anda berhenti mengambilnya?

 Tidak. PEP tidak membuat anda kebal terhadap HIV. Di samping itu, pendedahan baru semasa penggunaan PEP dapat meninggikan lagi risiko terhadap jangkitan HIV yang baru. 

Adalah diingatkan bahawa PEP tidak melindungi anda seumur hidup seperti vaksin. Tambahan pula, walaupun anda sudah selesai mengambil PEP dan tetap HIV negatif. Kemungkinan anda dijangkiti selepas itu akan sama seperti orang negatif HIV yang lain jika melakukan seks yang tidak selamat lagi (tanpa PrEP dan kondom).

Adakah sangat penting jika orang tidak menggunakan kondom kerana sekarang kita mempunyai PEP?

Inilah sebabnya mengapa PEP tidak mengubah keperluan kondom bersama PrEP:

 1. Menggunakan kondom mengurangkan kemungkinan penularan HIV dengan ketara.
 2. Kondom tidak mempunyai kesan sampingan PEP.
 3. PEP harus diambil selama 4 minggu – tetapi kondom dan PrEP boleh digunakan pada waktu yang diperlukan.
 4. PEP tidak melindungi anda daripada penyakit kelamin lain seperti sifilis, gonorrhea atau chlamydia.

Adakah anda perlu melakukan ujian HIV sebelum memulakan PEP?

Ya, anda harus mempertimbangkan untuk melakukan ujian darah untuk HIV kerana PEP adalah untuk pencegahan HIV tetapi jika anda sudah positif HIV, anda harus mendapatkan rawatan. Semasa anda berada di sana, anda harus memeriksa STD lain seperti Hepatitis B, gonorea, klamidia, herpes dan sifilis.

Bolehkah anda berhenti mengambil PEP di tengah-tengah pengambilan (seperti tidak lengkap 28 hari)?

Tidak. Sekiranya anda berhenti mengambil PEP separuh atau anda tidak menghabiskan PEP selama sebulan, ini boleh menyebabkan kegagalan rawatan dan seterusnya mengakibatkan jangkitan HIV (positif HIV). Penting untuk anda mengambil setiap pil seperti yang diarahkan dan jangan melewatkan dos. Jika tidak, PEP tidak akan berkesan seperti yang sepatutnya. Beberapa kajian menunjukkan bahawa keberkesanan PEP dalam mencegah serocoversion HIV sangat bergantung pada orang yang mengambil ubat seperti yang diarahkan.

Adakah PEP penawar HIV?

Tidak ada penawar untuk HIV. Namun, PEP dapat membantu mencegah jangkitan HIV jika ia diambil sejak awal setelah HIV memasuki badan. Virus HIV akan memakan masa sekitar 72 jam untuk menetap di dalam badan setelah terdedah.

Sekiranya PEP diberikan dalam tempoh ini, ia akan mencegah HIV yang sudah ada di dalam badan anda daripada membiak dan mereplikasi di dalam badan anda.

Siapa yang harus mempertimbangkan untuk mengambil PEP? 

PEP sesuai untuk orang yang mungkin terdedah kepada HIV dalam tempoh 72 jam :

 • Sekiranya anda melakukan hubungan seks dengan seseorang yang mungkin menghidap HIV dan tidak menggunakan kondom, atau kondom itu pecah
 • Sekiranya anda berkongsi jarum dengan seseorang yang mungkin menghidap HIV
 • Sekiranya anda diserang secara seksual

Adakah PEP tidak akan gagal jika diambil sebelum 72 jam?

Tiada yang 100%. Walaupun dalam kes tertentu ia boleh gagal. Namun, dengan pengambilan PEP, ianya dapat mengurangkan kemungkinan anda dijangkiti HIV dengan ketara jika diambil dengan betul. Dalam keadaan tertentu, rawatan PEP mungkin gagal kerana:

 • Kepatuhan terhadap ubat – pesakit gagal mengambil ubat seperti yang ditetapkan
 • Kadang-kadang, ubat anti-HIV tidak berfungsi melawan beberapa jenis HIV (kerana ketahanan HIV tersebut terhadap ubat HIV – Drug Resistance)

Apa yang perlu dilakukan SELEPAS anda melengkapkan PEP selama 28 hari? 

Setelah menghabiskan PEP anda selama 28hari, doktor anda akan mengesyorkan ujian HIV. Kemudian, anda harus diuji lagi untuk HIV selepas 3 bulan pendedahan terakhir anda untuk pengesahan terakhir. Doktor mungkin akan menyarankan anda untuk membuat ujian saringan penyakit kelamin lain seperti Chlamydia, Gonorrhea, Herpes,Sifilis dan Hepatitis. 

Adakah PEP mempunyai kesan sampingan? 

PEP secara amnya dapat diterima dengan baik oleh pesakit. Walaupun begitu, kesan sampingan masih boleh berlaku seperti sakit perut, loya, cirit-birit dan kelesuan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini tidak berbahaya dan biasanya akan bertambah baik selepas beberapa ketika kerana badan akan menyesuaikan diri dengan PEP.

Namun, pada beberapa orang, walaupun jarang, ia masih boleh menjadi bertambah buruk. Ini termasuk ruam, gangguan ginjal dan keracunan hati tetapi kesan sampingan ini sangat jarang berlaku. Terdapat laporan sesekali dengan penggunaan beberapa kombinasi PEP tertentu yang menyebabkan kejadian buruk berkaitan otot seperti myalgia (sakit otot), dan rhabdomyolysis (kerosakan otot yang boleh menyebabkan komplikasi buah pinggang). Oleh itu, dengan berhati-hati harus diambil pada individu yang mempunyai sejarah masalah ginjal yang sudah ada atau yang menggunakan ubat lain yang berkaitan dengan keadaan ini (seperti rhabdomyolysis yang boleh disebabkan oleh pengambilan ubat statin).

Share on social:

Articles

Related Posts

关于暴露后预防性投药(PEP)的常见问题

关于暴露后预防性投药(PEP)的常见问题

什么是暴露后预防性投药? 暴露后预防性投药(PEP)是一种抗逆转录病毒药物,在怀疑存在风险感染艾滋病病毒的72小时内服用。暴露后预防性投药是应服用于1个月的药片组合。 暴露后预防性投药多有效? 研究显

Read More »

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »