fbpx

Ujian STD; Bilakan Anda Harus Mendapat Ujian Ini?

Ujian STD; Bilakan Anda Harus Mendapat Ujian Ini

Sebilangan besar orang berpendapat bahawa mereka akan tahu jika mereka mempunyai jangkitan seksual (STI). Ini tidak benar!

Sebenarnya, banyak penyakit kelamin tidak mempunyai simptom pada kebanyakan orang yang dijangkiti. Atau mereka mempunyai simptom ringan yang mudah diabaikan.

Satu-satunya cara untuk mengetahui sama ada anda mempunyai STI adalah dengan membuat ujian saringan.

Menurut anggaran dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kira-kira 20 juta STI baru berlaku setiap tahun di Amerika Syarikat.

Malangnya, ramai tidak mendapat rawatan segera untuk STI. Kebanyakan STI tidak mempunyai simptom atau simptom yang dialami sangat tidak spesifik, yang boleh membuatnya sukar untuk dipastikan. Stigma terhadap STI juga tidak menggalakkan orang untuk membuat ujian saringan. Ujian saringan adalah satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti sama ada anda mempunyai STI dan juga untuk melindungi orang yang anda sayangi.

Sekiranya tidak dirawat, jangkitan kelamin (STI), yang sering disebut penyakit kelamin (STD), boleh menyebabkan masalah kesihatan yang teruk. Ini termasuk

 • kemandulan
 • barah
 • kebutaan
 • kerosakan organ

Ramai orang keliru ketika mahu membuat ujian saringan STI. Sebagai contoh, anda mungkin menganggap pemeriksaan perubatan tahunan anda akan merangkumi ujian untuk STI. Jangan menganggap bahawa doktor anda akan menguji anda secara automatik untuk semua STI semasa pemeriksaan kesihatan fizikal atau seksual tahunan anda. Fakta menunjukkan bahawa sebilangan doktor mungkin menguji beberapa jangkitan ketika anda datang untuk pemeriksaan biasa, sementara yang lain tidak akan membuat ujian STI kecuali jika anda memintanya.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk STD?

Anda mungkin berfikir bahawa sebaik sahaja jangkitan kelamin memasuki tubuh, anda boleh mengujinya dan mengesannya. Tetapi, sebenarnya, laluan pemprosesan yang tepat jauh lebih kompleks. Kita dijangkiti apabila patogen memasuki sistem kita. Sekiranya laluan itu seksual (oral, dubur atau faraj); maka, jangkitan itu disebut sebagai STD. Patogen adalah virus, bakteria atau jenis mikroba lain. Sebaik sahaja semua ini memasuki badan, mereka mula membiak. Apabila jangkitan merebak di dalam badan dan mula merosakkan sel normal kita, penyakit kelamin boleh berlaku. Walau bagaimanapun, setiap jangkitan mempunyai jangka masa dan kerentanannya sendiri.

Apa itu tempoh inkubasi?

Tempoh inkubasi adalah masa yang diperlukan untuk tubuh menunjukkan simptom, setelah jangkitan.

Anda tidak perlu malu untuk menjaga kesihatan seksual. Sekiranya anda bimbang tentang jangkitan atau simptom tertentu, berbincanglah dengan doktor anda mengenainya. Jika anda jujur, rawatan yang diterima adalah lebih baik dan tepat. Sekiranya anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan, mempunyai pasangan baru (atau lebih daripada satu pasangan), atau atas sebab-sebab tertentu bimbang anda telah terdedah kepada STI, pastikan anda berbincang dengan doktor anda tentang ujian saringan untuk STI  iaitu: klamidia, gonorea, HIV, herpes, HPV, sifilis, dan trichomoniasis.

Adalah penting untuk menjalani pemeriksaan STI jika anda hamil, kerana STI boleh memberi kesan negatif pada janin. Doktor anda harus memeriksa anda untuk STI pada lawatan pranatal pertama anda.

Anda juga harus diuji jika anda terpaksa melakukan persetubuhan, atau jenis aktiviti seksual yang lain. Sekiranya anda pernah mengalami serangan seksual atau dipaksa melakukan aktiviti seksual, anda harus mendapatkan rawatan daripada doktor yang terlatih.

Apa Jenis ujian saringan yang boleh didapati?

Sebilangan besar ujian saringan hanya memerlukan sampel air kencing atau darah, atau dari bahagian di mana jangkitan mungkin ada. Sekiranya anda mengalami kesakitan dan kami ingin menentukan penyebabnya, swab juga dapat mengenal pasti sama ada terdapat virus atau bakteria tertentu. Terdapat juga ujian HIV / STD yang cepat.

Pemeriksaan klamidia dan gonorea dilakukan sama ada melalui ujian air kencing atau melalui swab dari dalam zakar pada lelaki atau dari serviks pada wanita.

Dapatkan ujian saringan setiap tahun jika:

 • Anda seorang wanita yang aktif secara seksual di bawah umur 25 tahun
 • Anda seorang wanita yang berumur lebih dari 25 tahun dan berisiko mendapat STI – sebagai contoh, jika anda melakukan hubungan seks dengan pasangan baru atau beberapa pasangan
 • Anda lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki
 • Anda menghidap HIV
 • Anda telah diserang secara seksual

Minta ujian HIV, sifilis dan hepatitis jika anda: 

 • Uji positif untuk STI lain, yang menjadikan anda berisiko lebih besar daripada STI lain
 • Telah mempunyai lebih daripada satu pasangan seksual (atau jika pasangan anda mempunyai beberapa pasangan) sejak ujian terakhir anda
 • Gunakan ubat intravena (IV)
 • Adakah lelaki yang melakukan hubungan seks dengan lelaki
 • Berkahwin atau merancang untuk hamil
 • Telah diserang secara seksual

HPV

Jenis papillomavirus manusia (HPV) tertentu boleh menyebabkan barah serviks sementara jenis HPV lain boleh menyebabkan ketuat genital. Ramai orang yang aktif secara seksual boleh dijangkiti HPV pada suatu ketika dalam hidup mereka, tetapi tidak pernah mengalami gejala.

 • Ujian pap-smear. Ujian pap, yang memeriksa serviks untuk sel yang tidak normal, disyorkan setiap tiga tahun untuk wanita berusia antara 21 dan 65 tahun
 • Ujian PCR HPV. Untuk lelaki dan wanita

HPV juga dikaitkan dengan barah vulva, vagina, zakar, dubur, dan mulut dan tekak. Vaksin dapat melindungi lelaki dan wanita dari beberapa jenis HPV, tetapi ia paling berkesan apabila diberikan sebelum aktiviti seksual bermula.

Herpes kelamin

Doktor anda mungkin mengambil sampel dari bisul awal,sekiranya ada,untuk diperiksa di makmal tetapi hasilnya mungkin memakan masa hingga 4 minggu. Ujian swab HPV PCR adalah ujian yang disyorkan apabila terdapat bisul dan keputusannya mungkin boleh didapati dalam masa beberapa hari. Tetapi keputusan ujian negatif tidak bermakna herpes bukan penyebab bisul di kelamin.

Ujian darah antibodi herpes juga dapat membantu mengesan jangkitan herpes pada masa dahulu.

Sekiranya anda aktif secara seksual, menjalani ujian STD adalah salah satu perkara terpenting yang boleh anda lakukan untuk melindungi kesihatan anda. Pastikan anda mempunyai perbualan terbuka dan jujur mengenai sejarah seksual dan ujian STD anda dengan doktor anda dan tanyakan sama ada anda harus diuji untuk STD. Sekiranya anda tidak selesa bercakap dengan doktor biasa anda mengenai STD, terdapat banyak klinik yang menyediakan ujian secara sulit dan percuma atau kos rendah.

Hubungi kami hari ini!

Share on social:

Articles

Related Posts

Recent Posts

Urethritis

Ureaplasma is a type of bacteria that can infect the urinary and genital tracts. Ureaplasma

Read More »